1. Úvodní stránka
  2. Základní škola
  3. Aktuálně
  4. Poznávací výlet do Polska

Poznávací výlet do Polska

V úterý 30. 5. nikdo z nás zúčastněných nemohl dospat.

A proč? Protože jsme měli brzo ráno odjíždět na výlet do Polska.
V šest hodin ráno se nalodila tlupa nedočkavých žáků šestých až devátých tříd do připraveného autobusu. Jakmile se tlupa usadila pan řidič hbitě vyrazil směr Polská lidová republika. Po malém zdržení hraniční hlídkou jsme úspěšně překročili hranice. Po pár hodinách další cesty jsme zdárně dorazili do naší první zastávky v Krakově.
Po krátké přestávce jsme zahájili první bod našeho programu, a to návštěvu a prohlídku královského hradu Wawel. Z jeho hradeb byl krásný pohled na Krakov a na sochu draka Smoka chrlícího oheň, který je pro krakovany symbolem jejich města. Součástí prohlídky hradu byla i návštěva katedrální baziliky sv. Stanislava a sv. Václava včetně katakomb, ze kterých měli někteří jedinci problém dostat se opět na světlo boží.
Po ubytování v mládežnickém hotelu, jsme se prošli uličkami historického centra Krakova, včetně náměstí zvaného Krakovský rynek, kde se hlavní atrakcí staly plyšové husy.
Po večerní procházce po areálu Krakovské univerzity, jsme se celí unavení vrátili na ubytování, kde někteří poslušně zalehli a jiní si ještě užívali poslední zbytky prvního dne.
Druhý den jsme zahájili vydatnou snídaní. Někteří z nás s chutí zkonzumovali veškerá nabízená vejce nedbaje možných důsledků. Brzy po snídani jsme se ocitli dole v dole. Pro upřesnění se jednalo o solné doly Wieliczka.
Po vyfárání zdola z dolu jsme se vrátili zpět do Krakova, kde jsme pokračovali poznáváním místní židovské čtvrti. V rámci tohoto poznávání jsme navštívili jednu z mnoha krakovských synagog.
Kolem čtvrté hodiny jsme všichni, včetně dvanácti plyšových hus, zahájili cestu domů. Tentokrát bez hraniční kontroly. V devět večer jsme úspěšně dorazili i s husami ke křižanovské škole, kde nás očekávali rodiče. Kupodivu každý rodič našel a poznal svoji ratolest z čehož vyplívá, že žádné dítě nechybělo, ani nepřebývalo, což považuji za úspěch našeho pedagogického dozoru.
Závěrem musím konstatovat, že výlet do Polska byl krásný, ale krátký. Takže příští rok doufáme opět v goodbye Czech republick.

Napsala Gabriela Vávrová